MOTO CESTOU NECESTOU

Maroko 2010 - Přípravy a cesta den po dni

V zajetí Atlasu - zpráva přes satelitní telefon



Včera, ve středu 16. června, nás čekala trasa ze Španělska do Maroka, to znamená konečně přesun z Evropy do Afriky. Museli jsme vstávat brzy ráno, abychom se dostali na trajekt. Dokonce jsme dorazili včas a po rychlém nalodění jsme přepluli na druhou stranu Gibraltaru. Tam přišlo první, tak trochu očekávané, zdržení. Ač jsme byli z domova připraveni na všechny administrativní překážky, čekali jsme na celnici přibližně dvě hodiny. Obstrukce, které na nás, nás všechny turisty, kteří jedou do Maroka, čekají, jsou neuvěřitelné. Nicméně i díky dobré náladě v celé partě jsme vše přestáli bez úhony a čekala nás vytoužená cesta do Maroka…

Ujeli jsme po Maroku přibližně 420 km. Podle původního plánu jsme chtěli dojet do Mideltu, což se nakonec nepodařilo, takže jsme museli bivakovat v nadmořské výšce 1972 metrů při teplotě 13 stupňů Celsia. První setkání s marockou nocí pod hvězdami dopadlo skvěle.

Ráno, tedy dnes 17. Června, jsme vyrazili do Mideltu, kde jsme si dali pozdní snídani a časný oběd. Nemohli jsme neochutnat proslulou arabskou specialitu Tajine.




Tajine jsou v podstatě dva pojmy - typ hrnce a jídlo. Tajine je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou. Používá se na přípravu pomalu dušených pokrmů. A dle jednotlivých národů i oblastí se pak rozlišuje název tohoto pokrmu – tajine z Maroka, Alžíru nebo Tunisu. V marocké podobě jde pak o všemožnou zeleninu dušenou spolu s jehněčím či, jako v našem případě, skopovým masem nad dřevěným uhlím. Bylo to výborné, úžasné, celá expedice se výborně najedla. Můžeme vřele doporučit.

Po snídani nás konečně čekala cesta do hlubin údolí pohoří jménem Atlas. Tam na nás hned čekalo první, ale ne nečekané, „překvapení“. Od té doby, co jedeme Atlasem, jsme bez signálu, a proto voláme a píšeme tuto reportáž pomocí satelitního telefonu.

V tuto chvíli bivakujeme v nádherném a klidném místě. Při zakládání tábora jsme se snažili nebýt viděni, abychom se vyhnuli setkání s případným nebezpečím ze zálohy. Co se ovšem nestalo. Asi po hodině nás překvapila skupinka berberských dětí a začal se projevovat obrovský talent místních obyvatel, schopnost zobchodovat možnost se vyfotografovat, poradit cestu a ostatně cokoliv za úplatu ve formě cigaret, bonbonů a peněz.



Všichni jsou v pořádku a všichni jsou poměrně dost unavení. Toto byl třetí den, co jsme na cestě bez jiné možnosti než je bivak. Ale všichni to berou sportovně. Jsme přeci dobrodruzi z Česka. A myslím si, že bivak, je veliké lákadlo i pro případné turisty do Afriky a do Maroka jako takového.

Co se týče techniky, je všechna v pořádku, motorky jsou v pořádku. Jediná závada se stala až teď večer, když jsme přijížděli na místo, kde bivakujeme. Jedno z doprovodných aut prorazilo gumu, ale i to jsme opravili, takže v tuto chvíli jsme na nejlepší cestě brzy ráno pokračovat dál.

Včera jsme poslali fotky, dneska, na druhou stranu, díky tomu, že nejsme připojeni, můžeme podat jen textové informace. Ale mohu vás ubezpečit, že neleníme a ty dnešní, nádherné fotografie vám zprostředkujeme, jakmile budeme opět připojeni. Opravdu se máte na co těšit.

Tomáš Matějovský

<< přehled aktualit